Omezení dostupného množství produktu

Při prodeji může nastat situace, kdy je nabízeného produktu či služby k dispozici pouze omezené množství. K tomu, aby zákazník nemohl objednat více, slouží omezení dostupného množství prodejní položky.

Funkce najde své využití u fyzických produktů, kdy bývá skladem pouze určité množství, ale také např. u živých akcí, které mají omezenou kapacitu.

Nastavení dostupného množství u prodejní položky

Množství prodejní položky, které je k dispozici, zadáte v nastavení prodejní položky do pole Dostupné množství po zaškrtnutí parametru Omezit dostupné množství.

Volitelně můžete zobrazit zbývající množství prodejní položky i v prodejním formuláři, a to zaškrtnutím volby  Zobrazit dostupné množství v prodejním formuláři. V takovém případě zákazník při vyplnění objednávky vidí, kolik produktu je k dispozici, a podle toho může objednávané množství upravit.

Dostupné množství v objednávce

U zboží nebo služby, kde je omezeno dostupné množství, FAPI automaticky kontroluje, aby nemohlo být prodáno větší množství, než je k dispozici. Při každém uskutečněném prodeji se zakoupené množství položky odečte od zbývající hodnoty.

Funkce zohledňuje také storno dokladů - při stornu dokladu se dostupné množství položky zvýší, při zrušení storna opět sníží.

V okamžiku, kdy dostupné množství klesne na nulu, položka se automaticky označí jako vyprodaná (v nastavení prodejní položky se aktivuje parametr Vyprodáno). V prodejním formuláři se položka zobrazí přeškrtnutá s textem "VYPRODÁNO".

Prodejní položku s omezeným množstvím nelze použít v šabloně pravidelných faktur nebo v prodejním formuláři s pravidelnou fakturací.

Našli jste odpověď? Děkujeme za zpětnou vazbu. Vaši zpětnou vazbu se nepodařilo odeslat. Zkuste to prosím později.

Potřebujete pomoc? Kontaktujte nás Kontaktujte nás