Jak používat ve FAPI zástupné symboly v e-mailech a sms

Pro snadné přizpůsobení emailů jsou ve FAPI k dispozici zástupné symboly, které se při posílání konkrétní zprávy nahradí za údaje z objednávky (dokladu).

To se hodí například pro odkázání se na číslo dokladu v předmětu zprávy, pro souhrn objednaných položek, nebo pro zaslání platebních údajů k bankovnímu převodu či poslání odkazu do platební brány.

Kde zástupné symboly najít?

Seznam všech dostupných zástupných symbolů najdete u všech editorů zpráv. Používat je můžete u Šablon zpráv u Šablon upomínek. Výběr a vložení zástupného symbolu najdete pod ikonou zcela vpravo, na horním řádku editoru.

Po kliknutí na ikonku se otevře nové okno se seznamem zástupných symbolů. Pro větší přehlednost jsou rozděleny do záložek, seskupených tematicky. Konkrétní zástupný symbol se do zprávy vloží jednoduše kliknutím na světle šedé políčko s daným symbolem.

Každý zástupný symbol je stručně popsaný a označený samotným zástupcem - ten tvoří celý obsah včetně složených závorek, např. {amount}.

Zástupné symboly fungují správně jen tehdy, když jsou vložené 1:1 přesně tak, jak mají být, včetně závork. Pokud je chcete formátovat (tučné písmo, barevné zvýraznění), vždy se ujistěte přes HTML zobrazení celého textu zprávy, že samotný zástupný symbol se během formátování nerozkouskoval.

DOBŘE: <span style="color:#2ecc71"><strong>{amount}</strong></span

ŠPATNĚ: <span style="color:#2ecc71">{<strong>amount</strong>}</span>

Zástupné symboly se při rozesílání emailu nahradí obsahem, který odpovídá danému dokladu, připojenému dokumentu apod. Promyslete si tedy, jaký je vhodný způsob formátování. Někdy se hodí nechat symbol jen tak, někdy zvýraznit tučně, někdy je lepší z něj udělat klikací odkaz.

Pozor: Některé zástupné symboly nejde testovat v náhledech emailů, ale je nutné udělat testovací objednávku stejně, jako by postupoval zákazník. Typicky jde o odkazy ke stažení DRM souborů, nebo voucher odkazy.

Jak udělat zástupný symbol klikací

Označte si v editoru tažením myší tu část textu zprávu, kterou chcete změnit na odkaz. Pak klikněte na ikonu řetězu, nebo na klávesnici použijte zkratku Ctrl+K (Cmd+K).

  • Pole ZOBRAZIT TEXT ukazuje to, co bude viditelné při čtení zprávy -> v ukázce je to slovo převodem
  • TYP ODKAZU neměňte
  • PROTOKOL u zástupných symbolů nastavte vždy na <jiný>, jinak nebudou fungovat správně.
  • URL obsahuje samotný zástupný symbol, který FAPI bude měnit za hodnotu podle dané objednávky, resp. dokladu.

V editoru uvidíte u takto definovaného odkazu: převodem

V HTML editoru pak: <a href="{file:9876}" target="_blank">převodem</a>

Našli jste odpověď? Děkujeme za zpětnou vazbu. Vaši zpětnou vazbu se nepodařilo odeslat. Zkuste to prosím později.

Potřebujete pomoc? Kontaktujte nás Kontaktujte nás