Statistiky

FAPI Statistiky jsou ve vašem účtu podrobným přehledem nad výkony celého prodeje. Představují podrobný náhled na obraty, které se dále mohou dělit na jednotlivé prodejní formuláře, konkrétní produkty a projekty. Pro každou podrobnou statistiku počítáme dílčí součty:

  • objednáno/počet objednávek
  • stornováno/počet objednávek
  • zbývá zaplatit/počet objednávek
  • zaplaceno/počet objednávek

Všechny částky ve statistikách automaticky přepočítáváme do vaší hlavní měny, kterou máte ve FAPI účtu nastavenou. Přepínání cen bez nebo včetně DPH je volitelné.

Statistika neslouží jako náhled do účetnictví. Zobrazované výpočty ve Statistikách fungují jinak, než jak je běžné s nimi pracovat v účetnictví / daňové evidenci. Podklady pro účetnictví získáte přes Exporty faktur.

Údaje vypočítané ve Statistikách se vždy vztahují k datu vystavení prvního dokladu v objednávce. Tím může být zálohová faktura, faktura nebo zjednodušený daňový doklad. Do hodnot ve statistice se tak mohou započítávat i platby za objednávky, jejichž první doklad vznikl ve filtrovaném období, ale k jejich úhradě mohlo dojít později, už mimo dané období.

Základní nastavení výpočtů statistiky

Po vstupu na stránku Statistiky zadejte první nastavení pro výpočet tabulek s přehledy.

  1. Zde přepnete výpočty z ceny bez DPH na ceny včetně DPH
  2. V tomto poli můžete omezit výpočty jen na jeden konkrétní prodejní formulář
  3. Tady vyberte, zda přehledy v zadaném časovém rozpětí máme spočítat podle dnů, kdyby byly doklady vystaveny (datum vystavení), nebo podle dnů, kdy byly doklady uhrazeny (datum zaplacení)
  4. Přes pole datum od a datum do omezíte výpočty jen na objednávky, které vznikly, resp. byly uhrazeny v zadaném časovém rozpětí

Po spuštění tlačítkem FILTROVAT mohou výpočty na pozadí trvat i několik desítek sekund. Vyčkejte prosím na dokončení všech výpočtů.

Řazení jednotlivých přehledových tabulek

Po zpracování výpočtů se na stránce zobrazí tabulky s výpočty v tomto pořadí:

Nezaplacené objednávky

Tabulka, ve které jsou za dané filtrované období roztřídeny objednávky bez úhrad. Zvlášť jsou kategorie objednávek nezaplacených před datem splatnosti a objednávky po datu

Statistika pro rok

Tabulku s celoročními obraty automaticky třídíme podle kalendářních měsíců. Pokud zvolíte období, které přechází přes více kalendářních roků, je možné statistiku přepínat na jednotlivé roky.

Ve sloupcích Objednáno, Stornováno, Zbývá zaplatit a Zaplaceno se sčítají hodnoty jen z prvních dokladů každé objednávky a to dle data vzniku prvního

Statistika prodejních formulářů

Další tabulka se stejnou logikou výpočtu hodnot ve sloupcích, která ale třídí data ve statistice podle jednotlivých prodejních formulářů. V jednotlivých sloupcích jsou součty za celé filtrované období, které odpovídají danému prodejnímu formuláři.

Statistika produktů

Tato tabulka je obdobou předchozí, ale na rozdíl od prodejních formulářů se zde hodnoty počítají za konkrétní produkty, napříč všemi formuláři a celým FAPI účtem.

Statistika projektů

Tabulka je obdobou statistiky prodejních formulářů, které jsou sečteny podle toho, pod který Projekt ve FAPI je řadíte. Pokud ve FAPI nepoužíváte třídění do Projektů, bude v tabulce jen jediný řádek Nezařazeno.

Příklady chování Statistiky v různých případech za období 3. měsíce:

A) Vznikne-li první doklad 5.3. (jako zálohová faktura) a je dosud nezaplacený, bude jeho hodnota ve sloupcích Objednáno a Zbývá zaplatit. Podle toho, zda už nadešel den splatnosti bude ve sloupcích PŘED splatnosti, nebo Po splatnosti

B)  Vznikne-li první doklad 5.3. (jako zálohová faktura) a zaplacený je 8. března (kdy vznikne daňový doklad), bude započítaný ve sloupcích Objednáno a Zaplaceno.

C) Vznikne-li první doklad 28.2. jako zálohová faktura, a zaplacený je 8. března (kdy vznikne daňový doklad), nebude ve statistikách, počítaných za 1. až 31. března započítaný v žádném ze sloupců.

Pozor na některé speciální případy, které mohou ovlivňovat výsledek ve STATISTICE:
a) Vliv cizích měn

Všechny doklady v jiné než „tuzemské" měně se přepočítávají kurzem, který je uložený u daného prvního dokladu v poli "kurz cizí měny".

b) Jak se projevují opravné daňové doklady (dobropisy)

Vystavené ODD snižují hodnotu prvních dvou kvadrantů - OBJEDNÁNO a ZAPLACENO. Snížení částek o hodnotu dobropisu se projeví ihned při jejich vystavení.

c) Jak chápat zaplacení objednávky

Pro výpočet ZAPLACENÝCH objednávek nezáleží na tom, zda byla objednávka jako zaplacená označená automaticky z importu, z platební brány, z API nebo ručně. 

Zobrazenou částku v tabulkách tvoří součet hodnot všech uhrazených faktur. Hodnota se sčítá vždy z hodnoty daňového dokladu (faktury).

d) Splátkové objednávky

Každá jednotlivá splátka se bere jako jedna objednávka. Ostatní vlastnosti a výpočty u splátkových dokladů jsou stejné, jako u běžných objednávek.

e) Stornované a testovací objednávky

Testovací objednávky se do Statistik nezapočítávají.

Stornované objednávky se počítají do hodnot ve sloupcích Stornováno.

f) Ruční úpravy faktur

Hodnoty Statistik se počítají dynamicky nad aktuálními daty ve FAPI. Kdykoliv tedy zpětně provádíte změny, např. dopárovávání nespárovaných úhrad, ruční editace položek, částek nebo datumů vystavení / zaplacení, promítnou se při dalším spuštění Statistik tyto změny i do odpovídajících hodnot řádků a sloupců v tabulkách.

g) Smazané prodejní formuláře

Hodnoty tabulky Statistika prodejních formulářů se počítají jen nad aktuálními prodejními formuláři. Jakmile jakýkoliv formulář smažete, z tabulky "Statistika prodejních formulářů" zmizí a hodnota prodejů v tomto formuláři se nebude počítat a zobrazovat.

Statistiky prodejů produktů se smazáním formulářů neovlivní.

Našli jste odpověď? Děkujeme za zpětnou vazbu. Vaši zpětnou vazbu se nepodařilo odeslat. Zkuste to prosím později.

Potřebujete pomoc? Kontaktujte nás Kontaktujte nás