Jak prodávat vouchery

V této nápovědě si ukážeme jak prodávat vouchery skrze FAPI. Pokud nevíte jak s vouchery ve FAPI pracovat, tak mrkněte do nápovědy Vouchery.

Zde si na konkrétním příkladu ukážeme, jak celý nastavit prodejní proces. Jako ukázku použijeme prodej našeho voucheru FAPI tarif START na rok za 570,- Kč.

Prodáváme FAPI tarif START – kupující daruje voucher například svému blízkému (obdarovanému). Obdarovaný potom může tento voucher uplatit a využít nabídky. V našem případě bude obdarovaný moct voucher uplatnit přes voucher formulář na našich FAPI stránkách.

Kupujícímu potřebujeme srozumitelně sdělit, co všechno a jaké informace má obdarovanému předat. V našem případě to bude kód voucheru a URL adresa, kde bude moct obdarovaný voucher uplatnit a také datum, do kdy je voucher platný. 
 

Co budeme potřebovat:

  • produkt nastavený tak, abychom ho prodávali jako voucher
  • nové sady emailových šablon zpráv
  • v našem případě nový prodejní formulář s voucher produktem (voucher produkt můžete ale přidat i do stávajících formulářů)
  • samostatnou prodejní stránku
  • nový formulář pro uplatnění voucheru (tedy místo kde si jej obdarovaný aktivuje)
  • novou stránku pro uplatnění voucheru, kam vystavíme voucher formulář z předchozího bodu

Nastavení produktu-voucheru ve FAPI

Přihlasíme se do FAPI a přejdeme na stránku Prodej –> Produkty –> Vytvořit produkt. Nastavení našeho voucher produktu může vypadat nějak takto.

Vytvořili jsme tedy produkt, který budeme prodávat jako voucher. K tomu je nezbytně nutné zaškrtnout políčko „prodávat jako voucher“. Platnost voucheru lze omezit buď do konkrétního data, nebo v časovém intervalu od momentu zakoupení. V našem případě bude voucher platný jeden měsíc od nákupu.

Důležitá část procesu je i nastavení pod produktem, tedy „AKCE PO UPLATNĚNÍ VOUCHERU“. Zde si přidáme novou akci – přidat kontakt do SmartEmailingu, abychom těm, kteří voucher uplatní, mohli posílat další výhodné nabídky. Pro ten účel jsme si ve SmartEmailingu vytvořili nový seznam kontaktů „Prodej tarifu START jako voucher“. 

Dále také potřebujeme, aby se po uplatnění voucheru ve FAPI založil nový účet. K tomu jsme si vytvořili vlastní script, který se nám o to postará. (Podobně lze například založit nového uživatele ve členské sekci – k tomu více zde) Nastavení takové akce může vypadat obdobně jako na obrázku níže.

Produkt máme tedy nastavený a můžeme kliknout na tlačítko uložit

Příprava e-mailových šablon


V dalším kroku si vytvoříme emailové šablony, v nichž se kupující dočte, jak obdarovanému voucher předat a kde ho může uplatnit. 

Přejdeme tedy do Prodej –> Šablony zpráv –> Nová sada šablon zpráv, nebo můžeme zduplikovat nějakou z již vytvořených šablon zpráv a pouze upravit texty. Připravíme si tyto 3 šablony:

  • E-mail při vystavení objednávky
  • E-mail při zaplacení objednávky
  • E-mail k opravnému daňovému dokladu

V e-mailu při vystavení objednávky a e-mailu k opravnému daňovému dokladu předáme standardní informace.
Do e-mail při zaplacení objednávky ale chceme zapsat kód voucheru a jeho platnost plus podrobnosti o místu/stránce, kde voucher může obdarovaný uplatnit.

V našem případě se bude voucher uplatňovat na webu FAPI. Do e-mailu proto vložíme URL odkaz na naše stránky. 

TIP: Můžete také vytvořit designový voucher a odkaz na tento voucher zasílat v e-mailu. Kupující si jej potom může stáhnout, vytisknout a dopsat do něj například věnování.

Ukázka emailové šablony.

Založení prodejního formuláře

Nyní přejdeme do záložky  Prodej –> Prodejní formuláře –> Nový prodejní formulář

Vytvoříme nový prodejní formulář, vybereme název, vložíme produkt, upravíme platební metody. Přiřadíme nové e-mailové šablony a prodejní formulář uložíme. Jak přesně a co vše se dá nastavit u prodejního formuláře máme vysvětleno v naší nápovědě

Výsledný prodejní formulář může vypadat třeba takto: 

Vytvoření prodejní stránky

Tento krok zde nebudeme rozebírat dopodrobna. Jde čistě o vytvoření prodejní stránky, do které jen vložíte prodejní formulář.

Založení formuláře pro uplatnění voucheru

Další krok, který je potřeba udělat, je vytvoření voucher formuláře. Ten se používá pro uplatnění voucheru přímo na vašich stránkách. V administraci FAPI tedy přejdeme na Prodej –> Voucher formuláře –> Vytvořit voucher formulář

Nastavení formuláře může vypadat takto.

Vybereme výstižný název formuláře, abychom se orientovali v tom, k čemu vlastně formulář používáme; můžeme zvolit i jazyk, ve kterém se zobrazuje, vyplníme GDPR a obchodní podmínky.

Následně si můžeme vybrat, zda chceme přesměrovat na děkovací stránku s dalšími instrukcemi, nebo zda nám stačí vypsání pouze jednoduché hlášky. V našem případě volíme vlastní děkovací stránku, proto vkládáme její URL adresu.

Výsledný voucher formulář vypadá takto:

Vytvoření stránky pro uplatnění voucheru

Nyní máme vytvořený voucher formulář. Teď je potřeba vytvořit stánku, kam ho umístíme. Odkaz na ni pak pošleme zákazníkům v e-mailu po zaplacení objednávky nebo ji můžeme napsat na vlastní voucher k vytisknutí. Cílem je, aby se tento odkaz dostal k obdarovanému, protože to on bude voucher uplatňovat.

Na této stránce je důležité obdarovanému sdělit, na jakou službu tento voucher může použít. Také ho seznámit s tím, co se bude dít po uplatnění voucheru.

Ve vašem editoru stránek vytvoříte novou stránku a do ní voucher formulář vložíte stejně, jako byste vkládali klasický FAPI prodejní formulář.

Na stránku chceme vložit informace, na koho se má obrátit, pokud bude mít s uplatněním voucheru nějaké problémy (část z toho můžete vložit třeba až na děkovací stránku po uplatnění voucheru). A přidáváme podstatné informace k našemu produktu. Stránka může vypadat nějak takto:

Našli jste odpověď? Děkujeme za zpětnou vazbu. Vaši zpětnou vazbu se nepodařilo odeslat. Zkuste to prosím později.

Potřebujete pomoc? Kontaktujte nás Kontaktujte nás