Uživatelské přístupy a oprávnění

Potřebujete, aby do vašeho účtu FAPI přistupovalo více lidí, ale s různou úrovní oprávnění? Nebo máte více firem a účtů FAPI a potřebujete se mezi účty pohybovat snadno a rychle? Chcete se k více účtům přihlašovat jedním jménem a heslem?

Všechny tyto situace řeší funkce Uživatelské účty. Je dostupná pro všechny tarify bez rozdílu a díky ní si můžete vytvořit libovolný počet uživatelských přístupů (tedy jakýchsi "podúčtů") ke svému účtu FAPI.

Uživatelské oprávnění

Pokud máte ve firmě více uživatelů, kterým chcete umožnit přístup ke svému účtu FAPI, pak je pravděpodobné, že je budete chtít rozdělit do různých skupin podle toho, k jakým funkcím FAPI mají mít přístup. Tuto záležitost řeší uživatelské oprávnění, které představuje právo přístupu k určitým funkcím a operacím.

FAPI pracuje s následujícími oprávněními (rolemi):

  • manažer (administrátor, majitel účtu) - má úplný přístup k obsahu ve FAPI, může měnit veškerá nastavení účtu včetně zakládání a správy uživatelských přístupů
  • asistent - může upravovat a vytvářet nové faktury, ale nemůže vytvářet a měnit prodejní formuláře, prodejní položky, nastavení účtu a číselné řady
  • host - má práva pouze pro čtení, může si zobrazit faktury a klienty, ale tlačítka pro úpravu a mazání nemá přístupná

Přehled existujících uživatelských přístupů k danému účtu najdete v nabídce Můj účet - Uživatelské účty.

Název účtu (e-mailová adresa, na kterou byl účet registrován) je označen textem „Přístupové jméno API“.

Založení uživatelského přístupu

Nový uživatelský přístup vytvoříte kliknutím na tlačítko Vytvořit nový účet v nabídce Můj účet - Uživatelské účty.

Zadejte e-mailovou adresu, která bude sloužit zároveň jako přihlašovací jméno, a vyberte oprávnění (roli), které si přejete novému uživatelskému přístupu přidělit.

Volitelně je možné uživateli omezit přístup pouze k určitým projektům. V tom případě zaškrtněte parametr Povolit přístup pouze k vybraným projektům a z následně zobrazeného seznamu vyberte, k jakým projektům má mít uživatel přístup.

Omezení přístupu na konkrétní projekt se po přihlášení projeví tak, že uživatel bude mít aktivní filtr podle projektů v záhlaví aplikace. Uvidí tedy jen údaje týkající se vybraného projektu.

Uživatelský přístup založíte stiskem tlačítka Uložit.

Bezprostředně po vytvoření uživatelského přístupu bude na zadanou e-mailovou adresu odeslána zpráva informující nového uživatele o tom, že mu byl založen uživatelský přístup ve FAPI. Součástí zaslaného e-mailu je také odkaz pro nastavené přístupového hesla, které si uživatel může kdykoli později změnit po přihlášení přímo v aplikaci (nabídka Můj účet - Změna hesla).

Vytvářet nové uživatelské přístupy může pouze uživatel s oprávněním „manažer“.

Přístup k více účtům FAPI z jednoho přihlášení

Tahle funkce se hodí, když potřebujete mít přístup k vícero FAPI účtům, a nechcete se mezi nimi neustále odhlašovat a přihlašovat. Každý FAPI účet má jednoho hlavního správce (majitele) a jeden a více dalších uživatelů.

Každý z těchto uživatelů (definovaných emailovou adresou) může mít přístup i do dalších FAPI účtů. Stačí danou @ adresu přidat i do dalších FAPI účtů, kam má mít daný uživatel přístup (nasdílet přístup).


Uživatele do FAPI účtu přidáte přes Můj účet > Uživatelské účty > Vytvořit nový účet.

Jakmile pak jakýkoliv uživatel má přístupy do 2 a více FAPI účtů, tak po najetí myší do pravého horního rohu s nabídkou Můj účet … budou v horní části nabídky vidět všechny dostupné účty.


Mezi jednotlivými účty se pak dá rychle přepínat kliknutím na název daného FAPI účtu.

Našli jste odpověď? Děkujeme za zpětnou vazbu. Vaši zpětnou vazbu se nepodařilo odeslat. Zkuste to prosím později.

Potřebujete pomoc? Kontaktujte nás Kontaktujte nás