Vložení prodejního formuláře na Shoptet

Pokud používáte Shoptet a s funkcemi eshopu jste spokojení, stále vám možná chybí propracovaná automatizace, nebo funkce pro snadný prodej elektronických produktů. Dobrá zpráva je, že tady vám snadno pomůže FAPI.


Do Shoptet článků jde jednoduše vkládat prodejní formuláře FAPI. Ukážeme si krok za krokem, jak na to.

Budeme potřebovat:

  • hotový prodejní FAPI formulář - tady najdete jak na to
  • dále jeho údaje pro vložení na web (najdete je ve FAPI přes Prodej > Prodejní formuláře > Náhled > Kód HTML pro vložení formuláře na web)
  • shoptetí eshop s dostupnou a viditelnou částí Články (V Shoptetu je to položka Vzhled a obsah > Články > Přidat článek)


Obrázkový postup krok za krokem

Otevřete v Shoptetu nový článek:

V něm vyplňte název a URL. Pak klikněte na Nástroje > Zdrojový kód

Do zdrojového kódu článku v shoptetu vložte zkopírovaný script z prodejního fomuláře FAPI:

a klikněte na OK.

Po uložení scriptu v Shoptet článku nemusí být vůbec nic vidět, ale toho se nelekejte. Klikněte v Shoptetu na ULOŽIT.

Hned po uložení se objeví nové tlačítko Zobrazit. Klikněte na něj a dostanete se do náhledu nové stránky s prodejním formulářem:

Klikněte na něj, dostanete se na shoptetí stránku s článkem. Pokud jste všechno udělali správně, uvidíte FAPI prodejní formulář:

Tipy a triky

  • Před i za prodejní formulář můžete do shoptetího článku přidávat další obsah. Texty, obrázky nebo multimédia. Klidně z něj můžete udělat samostatnou prodejní stránku, kde bude podrobné představení vaší služby nebo produktu, a samotný formulář bude až na samém konci.
  • Pokud máte na doméně Shoptet eshopu autorizovanou platební bránu, tak tady pozor – ta ve FAPI formuláři nebude správně fungovat. Musíte se spokojit buď jen s bankovními převody, nebo pro FAPI formulář použít jinou instanci platební brány. Ta sice bude stále pro stejnou doménu jakou máte u Shoptetu, ale bude obsahovat jiné reference a adresy. O tento "duplikát" je nutné požádat na platební bráně, případně můžete pro Shoptet mít jednoho poskytovatele (např. Comgate) a pro FAPI formuláře na Shoptetu používat Stripe.
  • Shoptet bohužel neumožňuje synchronizovat objednávky 😭. Čísla objednávek v Shoptetu a ve FAPI se nikdy nebudou doplňovat (nemohou používat stejnou číselnou řadu). Myslete na to dopředu a použijte takové číslování dokladů, u kterého nehrozí, že by dva doklady (shoptetí a FAPI doklad) měly stejné číslo.
  • Na Shoptetu bude fungovat i upsell. Pokud ho chcete používat, ujistěte se, že upsellová stránka (ta, kam zákazníka posíláte po odeslání první části objednávky), obsahuje upsellový skript:
    <script src="https://form.fapi.cz/js/sdk/fapi.js"></script>
    	

    Před zveřejněním prodeje si také určitě otestujte, že je vše v pořádku a funkční.

Našli jste odpověď? Děkujeme za zpětnou vazbu. Vaši zpětnou vazbu se nepodařilo odeslat. Zkuste to prosím později.

Potřebujete pomoc? Kontaktujte nás Kontaktujte nás