Jak se na dokladu určuje sazba DPH?

Pokud jste plátci DPH, můžete se tu a tam setkat s tím, že na právě vystaveném dokladu je jiná sazba DPH, než jakou byste tam chtěli aktuálně mít. Nejčastěji se s tím setkáte při fakturaci pro zahraničního klienta, nebo při přechodu z neplátce na plátce DPH.

Když se stáváte plátcem DPH, tak ve FAPI je potřeba nastavit tyto základní údaje:

  • jakým způsobem budete zdaňovat přeshraniční prodeje (Nastavení > Nastavení fakturace > Do zemí EU fakturovat jako)
  • doplnit sazby DPH a konkrétní označení typu produktu (Prodej > Produkty)

Touto obecnou logikou se pak budou řídit všechny objednávky.

Při nastavení fakturace zdaňováním tuzemskou sazbou, budou mít všechny doklady tuzemskou DPH sazbu. DPH z přeshraničních prodejů pak odvádíte vy běžným způsobem.

Pokud nastavíte režim OSS, daní se prodeje DPH sazbou platnou pro daný typ produktu v zemi nakupujícího. Podrobně to popisujeme v naší nápovědě k OSS zde.

Obecné nastavení mám dobře, ale sazba DPH je pořád v jiné výši

Tohle obvykle nastává z jednoho z těchto důvodů:

  1. v kartě nakupujícího (Klienti > Klient > Upravit) chybí informace, že jde o plátce DPH
  2. V nastavení prodejního formuláře (Prodej > Prodejní formuláře > krok 3 > Přenesená daňová povinnost) jste zakázali používání reverse charge (podrobnosti o reverse charge najdete tady)
  3. Režim zdanění (reverse charge) nebo označení dokladu jako podléhajícího DPH jste vypnuli přímo v úpravách daného dokladu. V ruční editaci (Faktury > vyberte doklad > Upravit) zkontrolujte, nebo změňte:
    1. doplnit Datum uskutečnění zdanitelného plnění (tím se doklad stane daňovým)
    2. vyberte jeden z režimů Přenesené daňové povinnosti
  4. U daného dokladu není povoleno sbírat informace o adrese (jde o zjednodušený daňový doklad), FAPI tedy neví že jde o přeshraniční prodej. Změňte typ dokladu, a / nebo doplňte celou adresu zahraničního zákazníka a opravte sazby DPH v dokladu.

Po kontrole všech výše uvedených bodů už zbývá poslední krok – upravit DPH sazbu v daném dokladu v rozpisu položek. Ten se nachází zcela vespod.

Každý nakoupený produkt je jednou položkou, kde přepíšete Sazbu DPH a celý doklad uložíte kliknutím na zelené tlačítko Uložit fakturu.

Našli jste odpověď? Děkujeme za zpětnou vazbu. Vaši zpětnou vazbu se nepodařilo odeslat. Zkuste to prosím později.

Potřebujete pomoc? Kontaktujte nás Kontaktujte nás