Vystavování dokladů s firemními údaji

Nakupuji na firmu

FAPI formuláře umožňují široký výběr nastavení, kterými vybíráte vzhled a množství údajů o zákazníkovi. Nastavit můžete spartánský formulář, kde jediný povinný údaj je emailová adresa, ale i sáhodlouhý formulář kde se sbírá kompletní fakturační adresa, údaje o firmě a doručovací adresa.

Obecně platí, že méně políček k vyplnění = lepší obchodní výsledky prodeje. Při nastavení formuláře tak dobře promyslete, zda opravdu potřebujete úplnou adresu, za musíte sbírat telefonní čísla atd.

V této nápovědě si podrobně vysvětlíme, jak lze rozsah informací nastavit a co které tlačítko nastavuje a mění. Všechna nastavení, která popisujeme níže, se mění v nastavení prodejního formuláře v záložce 6 Vzhled.

Daňové doklady, vystavované ve FAPI, mohou mít dvojí formu:

  • zjednodušené doklady
  • úplné daňové doklady

Ve zjednodušeném dokladu není nakupující plně identifikovaný - nemusí být uvedena jeho adresa, celé jméno nebo název firmy apod. Možnost používání zjednodušeného dokladu je v ČR a SR definovaná zákonem o dani z přidané hodnoty.

Zjednodušený doklad lze vystavovat jen pro plnění do 10 tisíc Kč, resp. do 100 EUR (včetně DPH, včetně vedlejších plnění).

Úplný doklad už musí povinně obsahovat úplnou identifikaci protistrany. U spotřebitelů je to jméno & adresa, u podnikatelů firma, IČ, adresa sídla aj.

Volitelné nastavení firemních údajů

Protože firemní nákupy nejsou tak časté, jako nákupy spotřebitelů, je ve FAPI samostané zatržítko pro vyplnění údajů pro firemní údaje. V nejjednodušším prodejním formuláři vypadá zadávání údajů takto (vyplňuje se jen @ adresa):

Pokud nakupující zaškrtne Nakupuji na firmu, zobrazí se údaje pro firemní nákup. Povinná jsou jen ta pole, která identifikují podnikající osobu, tedy:

  • Název firmy
  • adresa sídla (fakturační)

a formulář se změní na tuto podobu:

POZOR: pokud ve zjednodušeném formuláři zákazník vyplní firemní údaje, dojde k vystavení úplného dokladu. Ostatní zákazníci, kteří firemní údaje nevyplní, budou mít vystaven zjednodušený doklad.

U úplného prodejního formuláře, kde se sbírají adresy a ze kterého vystavujeme daňové doklady, lze zadávání firemních údajů volitelně zapnout / vypnout.

To se provádí v kartě 6 Vzhled > Zobrazená pole > zaškrnutím nebo odškrtnutím pole Firma. Pokud pole FIRMA necháte odškrtnuto, nebude při nákupu možné zadávat firemní údaje:

Tahle možnost, kdy zakážete firemní nákupy, se hodí pro případy, kdy prodáváte výhradně koncovým spotřebitelům, a nechcete je mást zbytečnými tlačítky. Pokud prodáváte firmám, ať už často, nebo sem-tam, doporučujeme pole Firma v nastavení Vzhledu zaškrtnout.

TIP: formuláře jde šikovně nastavit čtyřmi způsoby:

  • prodej je možný jak spotřebiteli, tak podnikateli (v kartě 6 Vzhled zaškrtnete jak Jméno a příjmení, tak Firma + sběr Adresy) s povinným sběrem Adresy u obou možností odběratele,
  • prodej je možný jak spotřebiteli, tak podnikateli (v kartě 6 Vzhled zaškrtnete jak Jméno a příjmení + sběr Adresy) s povinným sběrem Adresy jen u firemních nákupů,
  • prodej je možný jen podnikateli (zaškrtnete jen možnost Firma),
  • prodej je možný jen spotřebiteli (zaškrtnete možnost Jméno a příjmení + sběr Adresy)

U první a druhé možnosti bude možné zapnout při objednávce voliteně údaje na firmu pomocí checkboxu Nakupuji na firmu. Výchozí políčka k vyplnění budou nastaveny pro spotřebitele, bez políček názvu firmy, IČ aj.



U třetí možnosti bude rovnou možné zadat jen podnikatelské údaje a nákup na spotřebitele není možný:



Čtvrtá možnost vypne možnost zadat údaje podnikatele:

Našli jste odpověď? Děkujeme za zpětnou vazbu. Vaši zpětnou vazbu se nepodařilo odeslat. Zkuste to prosím později.

Potřebujete pomoc? Kontaktujte nás Kontaktujte nás